07 de maig 2008

Tiren enterra les Escoles Velles

El mes que ve tiren enterra les escoles velles. Hi volen crear aparcaments, i també un centre cívic.

M'agradaria saber que qualsevol calero tindrà accés a la xifra de diners que generarà cadascun d'estos aparcaments. De moment, però, deixeu-me ser malpensat.

Segons apareix a la pàgina web de l'Ajuntament, "ja s’està buscant emplaçament per a totes les agrupacions que tenien la seva seu a les escoles velles". ¿M'estan dient que d'aquí un mes estarà tot enderrocat i que a hores d'ara encara no saben on col·locar les entitats que ocupen este espai?

Jo no poso en dubte la necessitat d'aparcaments, ni la d'instal·lacions per a les nostres associacions, però m'espanta la rapidesa amb què tot, darrerament, s'està firmant i duent a terme.

Ja que s'enderroca un dels pocs exemples d'arquitectura cívica que tenim al poble (malgrat la seua relativa poca història i la seua significació al període franquista), almenys dixeu-me esperar que el qui l'haja de substituir siga una mica més gran, més aprofitable i més maco als ulls.

I molt a títol personal encara em queda un altre desig. M'agradaria que es conservés, en alguna mesura, en alguna banda, l'antic escut del nostre poble, que encapçala la façana. Sé que el poble és bastant molt més que un símbol, però m'agrada, perquè és meu, i de tantes altres persones. Perquè una cosa és carregar-nos la memòria històrica en relació amb l'estat polític de qui ens toca dependre, i una altra de molt diferent és anar-nos carregant els símbols que ens identifiquen com a poble. I ho sento si tot plegat sona patriotero, però, certament, si un no s'estima el que és seu, què punyetes s'ha d'estimar?

6 comentaris:

Anònim ha dit...

xeic, tenia entés que la façana de l'edifici la conservaven! no fotem! no poden fer desaparèixer l'edifici públic més antic del poble així com així!

i si vas al bloc de l'Andreu i li ho preguntes???

Damián Suárez ha dit...

Hola Joan, Me'n alegro haver trobat lo teu bloc, de fet l'agregaré a la meva llista de blocs interessants. Sobre aquest tema, voldria felicitar la teva preocupació per les tradicions del poble. I en la meva opinió, aquest equip de govern se'n preocupa tan o més com tu. Proves d'aixó seria parlar de lo que realment ha fet crèixer aquest poble, la pesca, i els homenatges presents i futurs que poden i podràn gaudir els caleros. Estic parlant de l'entrada del nostre poble amb "braços i rems" donant la nostra benvinguda als visitants o del futur museu que és situarà al port. També podriem parlar de la protecció i potenciació del Museu de Ceràmica o del Castell de Sant Jordi o de la proteció del nostre entorn, lo que realment ens fa acollidor gracies a una forta aposta per la concienciació en el mediambient i l'objectiu de tenir un poble sostenible. Així que t'asseguro que si és un simbol pel poble, la façana de les Escoles velles quedarà recordat en honor del que hem sigut, som i serem. Salutacions i novament felicitats i et convido a fer visita pel meu bloc.

www.calaliberal.blogspot.com

Anònim ha dit...

però, damian, es conservarà la façana o es tirarà en terra?

si es tira en terra crec que és una errada garrafal, ja que es tracta d'un edifici que van haver de costejar tots los caleros en el seu moment, i seria un delicte contra la seua memòria tirar-ho (bé, esta és la meua opinió, que habitualment no acostuma a ser la de la "majoria democràtica")

i si bé en les coses que dius tens raó, en el cas del museu de ceràmica discrepo absolutament: al poble no tenim tradició terrissaire, com a la Galera, i és una barbaritat la hipoteca que representa per al poble tindre un Museu d'este tipus tant lluny del nucli urbà

Anònim ha dit...

jACME,

1er.- L'ajuntament no està tirant a terra unes muralles medievasl ni un amfiteatre romà, nomès la façana d'unes escoles en ruïnes que cap govern s'ha preocupat per restaurar.

2n.- Suposant que el valor històric de les escoles sigui molt important (ja veus que per a mí no ho son, i també sóc calero), més important és construir centenars de places d'aparcaments soterrats. Aquest és el gran problema del nostre poble i motiu pel qual no prospera el comerç (moltes families depenen d'ell).

3er.- No sóc arquitecte però el sentit comú em diu que restaurar les escoles velles ha de tenir un cost molt elevat (dubto que tinguin bons fonaments) i és obvi que mantindre la façana significa no poder fer excavacions per construir els aparcaments.


4art.- Ja fa anys que la classe política del poble discuteix si és bo o no tirar la façana. Però amb aquesta discussió passen els anys i l'escola està més descuidada que mai. Jo m'alegro de que l'actual govern hagi agafat el toro per les banyes i s'hagi decidit a aprovar aquest gran projecte (per mí molt més necessari que la piscina).

Fins un altra.

Anònim ha dit...

benvolgut anònim;

comprenc i entenc el que dius, és evident que, com a mínim, és una solució a un problema que mai ningú ha volgut solucionar. La meua no és una crítica simple i concreta del que fan ara els que manen. M'explicaré.

el problema ve de que s'ha deixat perdre l'edifici, fins que la única solució viable és enderrocar-lo. La culpa és de tots, polítics (per no fer res fins ara) i ciutadans (per permetre-ho).

I si bé existix un problema d'aparcament, relacionat directament amb l'economia, també existix un problema d'equipaments culturals (quina biblioteca tenim? existix algun Hotel d'Entitats? a on està la colla gegantera? I si fem una Escola de Música més gran, com toca? només són alguns exemples)

si a tu et preocupa l'economia de les botigues, a mi em preocupa la salut cultural del poble. me sembla que creiem en diferents àmbits d'actuació prioritaris, però bé, cadascú és lliure d'opinar, no?

les escoles velles: si bé arquitectònicament parlant no són importants, crec que el seu valor històric local és indiscutible. I els edificis no són només totxanes i ciment; també poden ser patrimoni històric i sentimental, que ens pertany a tots com a societat. I carregar-nos-ho ens fa una mica més pobres d'esperit.

per tant, possiblement, ara, la única solució és tirar-ho en terra (tot i que jo tampoc sóc arquitecte i no t'ho podria dir del cert), i no és culpa directament de la gent que governa ara.

Això no vol dir que no puga envejar altres pobles que han arreglat els seus edificis "històrics" per a usos culturals (mira la biblioteca de roquetes, per exemple) i que pense que a la Cala no ho hem fet mai bé.

ep!, que amb lo de la piscina, estic d'acord amb tu! ja veus que també coincidim!

animant-te a que deixes l'anonimat (tot i que puc entendre que per raons personals no vulgues dir el teu nom, absolutament respectable), rep una salutació ben cordial

jaume (de cal platero)

Anònim ha dit...

JACME,

Segons he llegit als 4 Cantons després del projecte de l'aparcament aprovaran la construcció d'un centre cívic per les entitats culturals del poble i un auditori (ja era hora perquè a la Sala no es pot fer gaire cosa). Segons comenta l'alcalde al seu bloc era inviable conservar la façana de l'escola per la seva fragilitat i l'estat de l'estructura i dels fonaments. Jo no sóc de cap partit, però he de reconèixer que l'Andreu i els seus regidors estan treballant i fent coses pel poble. No us en recordeu de com estava la Cala fa 5 anys?. ës obvi que a tothom no li agradarà el que fan, però crec que manar significa afrontar reptes i pendre decisions, agradin o no. Fins un altra.